You are currently viewing „BEZPIECZNE GRZYBOBRANIE”

„BEZPIECZNE GRZYBOBRANIE”

  • Post author:
  • Post category:Ogłoszenia

Promując trzecią odsłonę kampanii  pt.” Bezpieczne grzybobranie”  dotyczącą zasad bezpiecznego grzybobrania i profilaktyki zatruć grzybami, zachęcamy do zapoznania się z zamieszonymi na ten temat materiałami edukacyjno – informacyjnymi.

Dekalog grzybiarza_4853024_3095041
Jak przygotować się na grzybobranie cz.2
MIT 1 - Wszystkie trujące grzyby surowe mają piekący i gorzki smak
MIT 2 - Nadgryzione przez zwierzęta grzyby są grzybami jadalnymi
MIT 3 - Wszystkie grzyby jadalne mają pod kapeluszem rurki, a niejadalne blaszki
MIT 4 - Grzyby trujące po kilkukrotnym gotowaniu są bezpieczne
MIT 5 - Najlepsze na zatrucie grzybami jest mleko
MIT 6 - Grzyby są pozbawione wartości odżywczych
MIT 7 - Jeśli przetniemy grzyba i zabarwi się na sinoniebiesko to znaczy, że jest trujący
Objawy zatrucia grzybami cz.1
Objawy zatrucia grzybami cz.2
Pierwsza pomoc w zatruciu grzybami